Soluția FMI pentru a ieși din impasul economic. Ce propun experții pentru fiecare dintre noi

de: Mădălina Bahrim
30 08. 2021

Fondul Monetar Internațional recunoaște că ne aflăm într-un moment critic al economiei globale. Din fericire, spun experții Fondului, soluția depășirii acestui impas stă în mâinile fiecăruia dintre noi. Este vorba despre vaccinare.

Fondul Monetar Internațional subliniază importanța vaccinării. Apelul FMI vine într-un moment extrem de delicat, atât pentru economie, cât și pentru sănătatea populației la nivel global.

Marile economii ale lumii încearcă să se redreseze după șocul pandemic de anul trecut. Această redresare este, însă, amenințată de posibilitatea înrăutățirii situației epidemiologice.

Pe de altă parte, criza sanitară globală pare să se înrăutățească, experții sanitari afirmând că ne aflăm în fața celui de-al patrulea val al pandemiei.

Medicul miliar Valeriu Gheorghiță, a afirmat duminică seara, la Digi24, că „nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, reevaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment, creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteptam, ca atare, la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial”.

Ce solicitări are FMI

FMI are și îndrumări pentru factorii de decizie politici, care alcătuiesc și direcționează fondurile bugetului de stat.

„Deşi măsurile largi de sprijin fiscal pentru venituri şi companii au reuşit cu succes să ţină sub control consecinţele economice de pe urma pandemiei, cele mai afectate sectoare ale economiei continuă să fie lovite disproporţionat. În consecinţă, măsurile de sprijin în contextul pandemiei ar trebui să fie redirecţionate spre cele mai afectate sectoare şi grupurile cele mai dezavantajate”, precizează FMI.

„Bugetul pe 2021 pune, în mod adecvat, bazele pentru consolidarea fiscală dar va fi nevoie de eforturi suplimentare de consolidare pe termen mediu pentru a putea reduce deficitul până la ţinta de 3% din PIB avută în vedere de autorităţi.

Baza de colectare ar trebuie extinsă iar administrarea veniturilor consolidată pentru a ajunge la o distribuţie mai echitabilă a poverii fiscale şi a îmbunătăţi eficienţa colectării taxelor. Ar trebui schimbată prioritatea cheltuielilor prin creşterea investiţiilor publice, asigurând în acelaşi timp o traiectorie sustenabilă pentru cheltuielile cu pensiile şi salariile”, au mai transmis experţii FMI.